Omaehtoinen liikkuminen kunniaan

15.3.2020

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nykyään urheiluseuroissa ohjattua liikuntaa harrastetaan enemmän kuin koskaan. Sen sijaan omaehtoisen liikunnan harrastamisen määrä on vähentynyt. Tämä trendi kertoo siitä, että varsinkin lapsia ja nuoria tulisi kannustaa erityisesti omaehtoiseen liikuntaan. 

Nyt kun koronavirus on pysäyttänyt lähes kaiken ohjatun liikunnan ja monen arki näyttäytyy varsin erilaiselta, on toisaalta hyvä hetki viettää aikaa lasten ja/tai koko perheen kesken. Samalla voi ideoida, mitä kaikkea voimme pienillä järjestelyillä itse tehdä täyttämään harrastuksiin aiemmin kuluttamaamme aikaa, vaikka liikunnan perustaitojen tai motoristen taitojen kehittymisen eteen. Näillä taidoilla tarkoitetaan yleisiä spesifisten lajitaitojen taustalla olevia taitoja: tasapaino-, välineenkäsittely- ja liikkumistaitoja.

Jotta aikaa ei tarvitse käyttää pelkästään ideointiin, ohessa on suunnitelma alkavalle viikolle, joka soveltuu niin kahden kuin useammankin jäsenen leikkiin varhaiskasvatusikäisestä alakouluun ja miksi ei vanhempiinkin, sillä aina on tilaa leikille! Voit käyttää sellaisenaan tai soveltaa mielesi mukaan.

Yksinkertaiset ja taitoja kehittävät leikit pohjautuvat kirjaan Krokotiilijuoksu ja 234 muuta toimintaideaa motoristen taitojen kehittämiseksi (Timo Jaakkola).

Tsemppiä alkavaan viikkoon, pidetään itsemme terveinä ja toisistamme huolta!Maanantai (tasapainotaidot): Paripeili penkillä

Toiminnan kuvaus:

Jokainen leikkijä ottaa itselleen parin ja he käyvät kasvot vastakkain penkin päälle seisomaan. Leikkiin soveltuu mainosti myös jokin toinen tasapainoa vaativa alusta, kuten kaatunut puu. Toinen parista aloittaa peilinä ja hänen tehtävä on tehdä tasapainoa vaativa liike, jota toinen yrittää jäljitellä peilikuvana. Parit vaihtavat rooleja kahden tai kolmen liikkeen jälkeen.

Sovelluksia:

Leikistä saa helpomman, kun osallistujat tasapainoilevat maassa olevan viivan tai narun päällä.
Tiistai (välineenkäsittelytaidot): Kivet lätäkköön

Toiminnan kuvaus:

Leikkiin tarvitaan vanne tai saavi sekä heitettäviä esineitä (sukkapalloja, kenkiä, palloja, yms). Saavin tai vanteen ympärille merkitään viiva, minkä takaa esineet tulee heittää. Jokaiselle heittäjälle jaetaan sama määrä esineitä. Esineet heitetään vuoronperään. Kun kaikki esineet on heitetty, pelaajat hakevat omat ohi menneet esineensä ja jatkavat heittoja, kunnes kaikki esineet ovat saavissa.

Sovelluksia:

Leikkiä voidaan soveltaa vaihtelemalla heittotapoja. Heittäminen huonommalla kädellä, alakautta, silmät kiinni, sivulta.
Keskiviikko (liikkumistaidot): Eläimen tavalla liikkuminen

Toiminnan kuvaus:

Jokainen vuorollaan kertoo eläimen nimen ja osallistujat liikkuvat ennalta sovitun tai merkityn matkan siten, miten he kuvittelevat, että kyseinen eläin liikkuu. Eläimiä voivat olla esimerkiksi karhu, rapu, mittarimato, puuma, jänis, hevonen, jne.

Sovelluksia:

Leikkiä voidaan soveltaa niin, että jokainen liikkumistapa suoritetaan myös takaperin. Osallistujat voivat keksiä myös omia eläimiä ja liikkumistapoja niille.
Torstai (tasapainotaidot ja liikkumistaidot): Ruutuhyppely

Toiminnan kuvaus:

Piirretään sopivankokoinen ruudukko. Ruutuja on kahdenlaisia: yksittäisiä ruutuja, joihin hypätään yhdellä jalalla sekä kaksoisruutuja, joihin hypätään tasajalkaa niin, että molemmille jaloille on oma ruutunsa. Kaksoisruutujen määrä riippuu hyppyruudukon pituudesta. Pelialusta päättyy usein pyöreänmuotoiseen kaksoisruutuun, jossa pelaajan on tarkoitus kääntyä ympäri.

Ruudukon lisäksi jokainen osallistuja tarvitsee pelimerkikseen pienen kiven.

Ensimmäinen leikkijä heittää kivensä ruutuun 1 ja hyppää siihen yhdellä jalalla, nostaa kiven yhä yhdellä jalalla seisten ja hyppää takaisin aloitusviivan taakse. Hyppäävä jalka ei saa osua viivalle, eikä ilmassa oleva jalka koskettaa maata. Jos tämä onnistuu, leikkijä saa jatkaa. Hän heittää kiven ruutuun kaksi ja jatkaa itse perässä tarvittaessa ruutua yksi apuna käyttäen.

Näin jatketaan kunnes leikkijä tekee virheen. Virhe tapahtuu, jos heittää kiven väärään ruutuun, hyppää viivalle, horjahtaa tai ottaa toisella jalalla maasta tukea. Virheen jälkeen on seuraavan leikkijän vuoro.

Sovelluksia:

Ruudukkoa voi hyppiä (varsinkin pienemmät lapset) ilman kiven heittoa tai hyppimistä voi helpottaa hyppäämällä tasajalkaa.
Perjantai (välineenkäsittelytaidot): Tulitikunheitto

Toiminnan kuvaus:

Jokaiselle osallistujalle annetaan tulitikku ja määritetään sekä alku että päätepiste. Osallistujat heittävät tulitikkua lähtöpisteeltä vuorotellen ja etenevät aina heitetyn matkan verran. Päätepisteellä suunta vaihtuu. Tikkujen heittotyyli on vapaa.

Sovelluksia:

Valitaan tikulle erilaisia heittotyylejä tai osallistujat päättävät vuorotellen, miten tikkuja heittävät.
Viikonloppu: Metsäretki

Toiminnan kuvaus:

Metsä-/eväsretki. Varataan mukaan hyvät eväät ja lähdetään ulkoilemaan omaan lähimetsään.

Sovelluksia:

Otetaan mukaan makkaranpaistotarpeet.


Jos olet intohimoinen somettaja, tägää leikkisi someen #uglyducksliikuttaa


Lähteet: Timo Jaakkola, Krokotiilijuoksu ja 234 muuta toimintaideaa motoristen taitojen kehittämiseksi